25 Ekim 2012 Perşembe

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun


Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.

Kurban paylaşmak demektir. Sahip olduklarımızı, ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın güzelliğini tüm yıl boyunca yaşamak dileğiyle sağlık, mutluluk ve huzur dolu bayramlar dilerim.


Modern yaşamın sonucu olarak, besin zincirini oluşturan bitkisel ve hayvansal gıda ile olan ilişkimiz değişime uğramış durumda. Kent hayatında avcılık, toplayıcılık, besicilik veya tarımsal faaliyetler ile uğraşmıyoruz. Marketten et alırken hayvanın gözlerini görmediğimiz gibi yumuşacık derisine de dokunmuyoruz. Yada sebze ve meyveler, olgunlaşanların toplanıp olgunlaşmayanların bir iki gün daha dalında kalması için bekletilen bitkiler olmaktan çıkıp rafta en iyileri seçilen besinler haline dönüşmüş durumda.

Binlerce yıllık insanlık tarihi ile kıyaslandığında doğadan kopuş yaşadığımız süre çok kısa bir zaman dilimine denk geliyor. Buna rağmen sağlıklı, doğal ve organik ürünlerin kullanımı son yılların önemli trendlerinden bir haline geldi. Ne kadar çok doğadan uzaklaşırsak, doğal olanı hayatımıza sokabilmek için harcadığımız emek ve sermaye de o ölçüde artıyor. İronik ama günümüzün gerçeği.

Kurban bayramı, bu anlamda dini bir ibadet olmanın yanı sıra insanoğlunun doğasına uygun hareket etme imkanı bulduğu çok özel bir fırsat da olduğunu düşünüyorum. 

(Paylaşmak demişken bugün yukarıdaki honstein cinsi sığır fotografı National Geografic dergisinin usta fotografçılarından Vincent J. Musi'ye ait.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder