3 Temmuz 2013 Çarşamba

Urban Knitting ve Gezi Parkı

Gezi Parkı'nda bir örgü-t operasyonu


Gezi Parkı eylemleri ve #occupygezi hareketi ülkemizde 2013 yılının Haziran ayına damgasını vurdu.

Gezi Parkında 27 Mayıs tarihinde başlayan eylemin, Gezi Parkına AVM yapılmaması ve parkta bulunan ağaçların kesilmemesi için yapılan ilk eylem olmadığını biliyor muydunuz ?


Eylemlerini örgü örerek gerçekleştiren Urban Knitting (şehir örgücüleri) akımının takipçileri, 2012 yazında, Gezi Parkında kesilmesi için işaretlenen ağaçları giydirdiler. Kendilerine ülkemizde Örgü-t adını veren bu grup gibi, dünyanın dört bir yanında kamusal alanları örgü örerek giydiren pek çok aktivist mevcut. Amaçları  farkındalık yaratmak olan bu gruplar gerilla örgücüler (Guerilla Knitting) veya şehir örgüsü (Urban Knittinggibi çeşitli isimlerle anılıyorlar. Ayrıca sokak sanatı olarak değerlendirilen 'Yün bombardımanı, yün fırtınası veya grafiti örgü' (Yarn Bombing, yarn storming, graffiti knitting) gibi isimlerle anılan eylemler de gerçekleştiriyorlar.

Dünyada gerilla örgü sanat mıdır, protesto çeşidi midir tartışmaları yaşanadursun, geçen sene Gezi Parkındaki ağaçların giydirilmesi sırasında çekilmiş iki fotografı sizinle paylaşmak istiyorum.

Ülkemizde de görülmeye başlanan bu tür eylemler ile ilgili fotograflarınız varsa benimle paylaşın. Hangi şehirde, neyin örülerek kaplandığını ve bununla hangi konuya dikkat çekilmek istendiğini bana yazın, blogumda paylaşayım.

Kolay gelsin...

Gaye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder