31 Ağustos 2012 Cuma

Dikişsiz Bluz Yapımı

Sade, Şık, Zarif, Kolay ...

Sizi bilmem ama bu tshirt tam benim tarzım. Sadeliğine ve zerafetine bayıldım. Dikişten anlamayan biri olarak benim bile yapabileceğim bir proje. Nasıl yapıldığı fotograflarda anlatılmış olan bluz için daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Bu bluzda kafama takılan tek şey kesilen yerlerin ipliklerinin ilk yıkamada atacak olması. Yani bluzunuz çok uzun ömürlü olmayacak.

30 Ağustos 2012 Perşembe

30 Ağustos


Bugün 30 Ağustos...

Hepimizin özgürce yaşayabilmesinin bayramı bugün. Yurtdışından her döndüğümde duyduğum huzur ve güveni bana yaşatmak için hayatlarını feda etmiş tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. 

Zafer Bayramınız Kutlu Olsun

Dikişsiz Erkek Tshirtünden Tek Omuzlu Bluz Yapımı



Yaz bitmeden uygulayabileceğiniz bir proje

Her yıl olduğu gibi bu yılda yazlıklar kaldırılıp kışlıkların çıkartılacak. Dolaplar düzenlenecek. Ama telaşlanmayın hala yazın keyfini çıkarmamız için bir iki haftamız var. 

28 Ağustos 2012 Salı

Düğmeli Boyunluk



Bazen bütün ömrümü kış mevsimine göre ayarladığım hissine kapılıyorum...
Kış bitip bahar geldiğinde alışveriş rutielim başlar. Palto, çizme gibi pahada ağır kıyafetlerimi indirim zamanı alırım. Genelde  klasik bir tarzım olduğu için kaliteli ve zamansız parçaları baharda alıp bir sonraki kışa hazırlık yapmayı hep akıllıca bulmuşumdur. Yaz geldiğinde kışlık mutfak hazırlıkları başlar. Hiç birşey yapamadığım yıllarda bile en azından buzdolabıma kışlık bezelye, barbunya ve enginar koymuşumdur. Sonbahar geldiğinde deliler gibi örgü örmeye başlarım. Yılın modasına uygun birkaç parçaya ilave olarak indirimde aldığım paltoya uygun atkı bere de örmek gerekir :)

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Halka Halka Örgü Kolye


Bu kolyeyi ister neon renklerle örün spor bir kolye elde edin, ister dore iplikle örün gece kıyafetinizi süsleyin. Üç şişle öreceğiniz halkaları aşağıdaki fotograftaki gibi birbirinin içinden geçecek şekilde örün ve istediğiniz uzunlukta bir zincir oluşturun. Sonuç çok şık olacak. Bir püf noktası vereyim; ipiniz tok duran kabarık akrilik iplerden olursa zinciriniz daha dolu dolu duracaktır ;)


Örgü Şişlleriniz ve Tığlarınız Düzenli Olsun




Örgü şişlerimin ve tığlarımın düzenli olmasını oldum olası önemsemişimdir. Bu konuda internette değişik değiş fikirler ve öneriler var. Bunlardan biri de yukarıdaki katlanabilir ve asılabilir düzenleyici. Düzenleyici diyorum çünkü ingilizce organizer olarak geçen bu kelimenin tam türkçe karşılığı bu. İşiniz bittiğinde rulo yaparak çekmecenize kaldırabileceğiniz güzel bir tasarım.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Rus Usulü İp Birleştirme




Örgü örerken ipiniz bittiğinde ne yaparsınız ?

Yeni bir yumağa başlarken ipin iki ucunu düğüm atıp, sonrada düğümü örgünün arkasında kalacak şekilde gizlemeye son veriyorum. Ben bugün öğrenmiş olabilirim ama meğer Ruslar iki ipi birbirine yıllardır dolayarak bağlıyorlarmış. Örgü literatüründe Rus Usulü İp Bağlama olarak anılan ve örgünün arkasında düğümlerin yarattığı çirkin görüntüyü ortadan kaldıran bu yöntemi çok beğendim. 

El Örgüsü Etek Modelleri



Bu kış uzun çizmelerinizin üstüne el örgüsü etek giymek ister misiniz ? Benim cevabım kesinlikle evet.

Modacıların kış kreasyonlarını yaz mevsiminden hazırlamalarından ilham alarak bende sizinle ilgimi çeken farklı tarzlarda birkaç etek modelini paylaşmak istedim.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Sütlü Kahverengi Bebek Şapkası



Ben bu bebek şapkasından istiyorum.

Duyduk duymadık demeyin ben sütlü kahverengi bebek şapkasındaki renkli çizgileri çok beğendim. Hayırlısıyla bir evlat sahibi olurisem bu renklerden atkı, bere, yelek ve battaniye takımı istiyorum.

Ey güzel bebek sen bana gel hele bi, bak ben sana daha neler örüyorum :)

Modern Sırt Detaylı Örgü Kazak



Fotograftaki kazağın sırt detayına bayıldım.
Çok aramama rağmen neyazıkki model hakkında ne bir bilgi nede başka bir kare fotograf bulabildim. Mankenin saçları geldiği için arka yakayı da detaylı göremiyoruz.

21 Ağustos 2012 Salı

Norveç Tarzı Açık Mutfaklı Sobalı Ev



Geçen kış yani 2011-2012 kışı İzmir'de çok soğuk geçti. Bulunduğum bölgeye 21 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı hemde kış boyunca üç kez kar yağışı seyrettik. Doğalgazı veya kaloriferi olmayan bir evde, lapa lapa kar yağarken eşime sarılıp ısınmaya çalışmak romantik bile gelmiyor insana. Hatırlatmak isterim ısınmak ve serinlemek için kullandığımız tek makina olan klimamız hava sıcaklığı belli bir derecenin altına düşünce çalışmıyor. Yani kar yağıyorsa, soğuktan klima da çalışmıyor. 
İçinizi ısıtan iki dostunuz oluyor; battaniyeniz ve çay fincanınız.

19 Ağustos 2012 Pazar

Şeker Bayramı



Şeker Bayramınız Kutlu Olsun..
Bu bayram üç gün karı koca başbaşayız. Salçalar yapıldı, marmelatlar hazırlandı, biber, patlıcan ve kayısılar kurutuldu, kışlık mantı bile kapatılıp buzdolabına konuldu. Yapacak birşey kalmadı artık kış için. İlk kez aileden uzakta dinlenerek geçireceğiz bu bayramda dinlenmeyi hakettik sanırım.

Herkese şeker gibi tatlı bayramlar dilerim.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Ev Yapımı Saksı



Bahçe, balkon ve teras dekorasyonu ile ilgili araştırmalarım devam ediyor...

Bahçe veya balkonlarda kullanılabileceğiniz hem modern tasarımlı hemde kendi yapabileceğiniz beton saksı örnekleri paylaşmak istiyorum sizinle. Bu saksıların tek dezavantajı ağırlıkları ama bahçenize yerleştirecekseniz bu sizin için avantaj olabilir.

Modern Örgü Tabureler



Yukarıdaki tabureler tekstil tasarımcısı Claire Anne Obrien'ın çalışmaları.

17 Ağustos 2012 Cuma

Balıksırtı Örgü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bugün tüm günümü blogumun sayfa düzenini değiştirmeye çalışarak geçirdim.
Sade ve beyaz renklerden hoşlandığım için aylardır kullandığım sayfa şablonum meğer ipad'lerde açılmıyormuş. Geçen hafta ipad kullanan bir arkadaşlarıma blogumdaki yazıları göstermek istediğimde fark ettik ki blogumda gezinmek hiç pratik değilmiş.
Bu konuya bir çare bulmalıyım diye günlerdir farklı sayfa şablonları deniyorum ama beyaz rengin sadeliğine çok alışmışım, alternatif görünümler arasından bir türlü seçim yapamadım. Blogumu okumakta sıkıntı yaşıyorsanız, benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Bir de dün gece iki gündür ördüğüm balıksırtı boyunluğumu sökmek zorunda kaldım. İki günlük emeğime acıdım ama sökmekten başka çözüm olmayınca mecbur yapılması gerekeni yaptım. 1 karış boya ulaşan örgümü 3 parmak kalıncaya dek söktüm :(
Bu arada balıksırtı örgünün neden populer olmadığını da öğrenmiş oldum.
Balıksırtı örgü hakkında bilinmesi gerekenler:

Fiyonk Bağlama Çeşitleri



Siz kaç çeşit fiyonk yapabiliyorsunuz ?

Yoga Hareketleri Şeması



Yoga hayatımı çok kolaylaştırdı...

Yoga yapmaya bundan bir kaç yıl önce geçirdiğim ameliyat sonrası başladım. Henüz yirmili yaşlarımda olsamda eforlu spor yapmam o dönem fiziksel olarak mümkün değildi ve ciddi bir nefes darlığı problemim vardı. Oturduğum yerden kaslarımı çalıştırmam ve nefes egzersizi yapmam gerekiyordu. Bende Doktorumun tavsiye ettiği 2-3 nefes egzersizi ile evimin salonunda, halının üstünde yoga macerama başladım. Faydasını görünce herakşam halının üstünde oturarak yaptığım hareketlerimin tekrar sayısını ve çeşitliliğini arttırdım. Zaman geçtikçe kaslarım esnemeye başladı. Hareketleri daha kolay yapar oldum. Nefes alıp verişim düzene girdi.

16 Ağustos 2012 Perşembe

Düğüm Düğüm At Kuyruğu


Yandan atkuyruğu yapmanın değişik bir yöntemini sizinle paylaşmak istiyorum. Yandan topladığınız saçınızı ikiye ayırıp iki kez düğüm atıyorsunuz. Düğümün düz durması için bir tel toka takabilirsiniz. İnce lastik toka kullanarak kuyruğunuzu bağladığınızda modern ve trendy bir at kuyruğuna sahip olacaksınız.

Dağınık Topuz Modelleri



Kısa saçla yaşamaya alışmış biri olarak uzattığım saçlarımla başım dertte.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

Toprak Rengi Tığ İşi Çanta



Bu çantalara bayıldım.

Geçen kış başlayıp henüz bitiremediğim bir çanta projem var. Yukarıdaki çantalara benzer bir model olmasına karşın çantanın tabanını oval örüp üst kısmını arttırmadan boru gibi düz örmüştüm. İtiraf ediyorum çantanın tabanı hayal ettiğim gibi düz durmadı. Aşağıya sarktı ve buda pek hoş bir görüntü olmadı. Ama yukarıdaki çantalar kesinlikle nefes kesici. Tasarımları sade, kullanışlı ve işlevsel. İsterseniz zevkinize göre süsleyebilirsiniz de.  

14 Ağustos 2012 Salı

Tuvalet Kağıdı Rulosundan Kordon Makarası Yapımı



Çocukluğumda ne çok kordon örmüştüm...
Annemin tahta iplik makaralarına çaktığı 5 tane çividen oluşan kordon makaralarımız benim de ablamın da eğlence kaynağıydı. Şimdi artık o tahta iplik makaralarından kalmadı ama bazı markaların özel olarak kordon örme makaraları satılıyor.

Tığ İşi Rengarenk Çanta


Rengarenk bu tığ işi çantaların yapımı çok kolay. İster plaj çantası ister hobi çantası olarak kullanabileceğiniz çantaların orjinal tarifini bu adresten inceleyebilirsiniz. Ama ingilizce açıklamalar bana bişey ifade etmiyor diyorsanız sizin için hazırladığım sayfanın çevirisini aşağıda bulabilirsiniz.

Örgüde Dikiş




Örmek güzelde sonunda parçaları birleştirmek olmasa.

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Renkli French Oje Örneği



Özellikle yaz mevsiminde ojelerin uçları kısa sürede çıkıyor. Tatilde deniz, havuz derken ellerimiz sürekli suyun içinde. Tatilde olmasak evde de durum pek farklı değil. Banyo ve mutfakda çalışırken sürekli eldiven giymek mümkün olmadığından ojelerin uçları yine çabucak aşınıyor.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Kapı Koluna Asmak için Çanta Yapımı


Dikiş dikmek konusunda iddialı değilim ama bu çantanın yapımının fotograflı anlatımı çok hoşuma gitti.  Çok pratik bir şekilde dikilmiş olan çantanın tek bir çiçekle süslenmiş olması da zarafetini arttırmış.

Kalbim Sende



Örgülere ajur veya model koymak eskilen çok modaydı. Şimdilerde ince ip ve ince şişle örülen zor ajur modellerinin yerini, kalın şişler ve kalın iplerle örülen büyük gösterişli modeller aldı. Bu tarz modelleri örmeyi bende seviyorum. Ama bazı modeller varki modası hiç geçmiyor.

7 Ağustos 2012 Salı

Güneşte Domates Kurusu





Geçen sene İzmir'e taşındığımızda yaz mevsimi sona ermek üzereydi.
Tüm komşularım kışlık hazırlıklarını ya bitirmiş yada bitirmek üzereydiler. Gönlü zengin anadolu insanının "paylaştıkça bereketi artar" anlayışıyla saolsunlar komşularım kendi hazırladıkladıkları tüm ürünlerden birer kavanoz banada verdiler. Hal böyle olunca mutfağımda bir anda 3-4 çeşit tarhana, domates salçası, biberli domates konservesi, kuru biber, kuru patlıcan, kuru domates stoğu oluştu. İki kişilik ailemizin kışın tüm ihtiyaçları karşılandı diyebilirim.

Çilek Pestili


Ağustos ayının güneşinden faydalanarak terasımda bu yıl salça yapmaya heveslendim. Bu nedenle internette günlerdir domates ve biber salçası tarifi bakıyorum ama içime sinen bir tarif henüz bulamadım.

İnternette salça tarifi ararken çok güzel meyve pekmezi ve meyve pestili tarifleri buldum. Seneye mutlaka mevsimi geldiğinde kayısı, çilek, üzüm pestili yapmayı deneyeceğim. Tarifi bu yıldan not etmekte fayda var.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Altın Yaldızlı Siyah Pantolon



Giymekten sıkıldığınız siyah pantonunuza ayrı bir hava kazandırmak isterseniz kenar dikişlerine altın yaldızlı baskı uygulayabilirsiniz. Yukarıdaki fotografı ilk gördüğümde aklıma çocukken yaptığım patates baskılar geldi. 

5 Ağustos 2012 Pazar

Siyah Zarif Omuzluk




             Geçen sene soğuk geçen İzmir kışında biraz ihtiyaçtan biraz da meraktan hediye gelmiş selanik örgü bir şalı omuzluğa çevirdim. O kadar rahat kullandım ki evde, bu yılda kendime birde dışarıda kullanabileceğim şık bir model omuzluk örmeyi planlıyorum.

3 Ağustos 2012 Cuma

Karnıbahar Kenarlı Bebek Battaniyesi

Bebek battaniyesi modellerini araştırırken aşağıdaki takıma rastladım ve çok beğendim.

Öncelikle battaniyenin iç kısmı örmesi kolay sayılabilecek bir model. Verev haroşeden bir kare veya arzunuza göre bir dikdörtgen örüyorsunuz. Sonra kenarlara karnıbahar modeli işliyorsunuz. 
Bu iki klasik örgü biçimi aynı rengin tonları kullanılarak öyle güzel modernize edilmişki bayıldım. Bu battaniyeyi beğenen tek ben değilim anlaşılan çünkü Bu adreste görebileceğiniz gri renkli orjinal örneği bir başka blog yazarı kendi yorumunu katarak bej ve kahverengi tonlarında tekrar örmüş.

2 Ağustos 2012 Perşembe

Tunus İşi Örgü Model No:3


Tunus işi örgü serisine devam ediyorum. Keyifle ördüğüm ve ilk öğrendiğim modellerden biri aşağıdaki videoda izleyeceğiniz model. Umarım faydalı bulursunuz.